Ledaig 2004

5 december 2014
Ledaig 2004/2014 (51,6%, Liquid Art ‘Pink Salmon’, 176btl.)

Verkrijgbaar voor 70€ (BTW incl.) + verzendingskosten.
Bestellen kan via info@liquidart.be

Liquid Art - Ledaig, Pink Salmon

Ledaig
De Tobermory distilleerderij is in het hoofdstadje met dezelfde naam gevestigd op het eiland Mull. De distilleerderij, de enige op het eiland Mull, ligt in het noordelijke deel van het eiland aan de Tobermory Bay. Vanaf Oban op het vasteland is het per veerboot ongeveer 40 minuten varen naar Mull. Tobermory is afkomstig uit het Gaelic en betekent “Maria bron”. De Tobermory distilleerderij werd in 1798 opgericht onder de naam Ledaig. In 1972 werd de Ledaig Distillery Tobermory Ltd. opgericht. De naam werd daarna van Ledaig in Tobermory veranderd en na vele sluitingen werd de distilleerderij in 1993 weer geopend. De helft van de whisky gemaakt in Tobermory Distillery is zeer turfrijke en verkocht als “Ledaig”. De naam wordt uitgesproken als “led-chig” en is Gaelic voor “veilige haven”.

Pink Salmon
De Europese zalm is een anadrome vis die als volwassen dier hoofdzakelijk in noordelijke zeeën en de Noord-Atlantische Oceaan leeft. De zalm kenmerkt zich culinair door de rode kleur van het vlees. De zalm kwam voor de industriële revolutie in alle grote Europese rivieren voor, maar is daar nu praktisch uitgestorven. Er worden pogingen gedaan de waterkwaliteit en de omgevingsfactoren zo te beïnvloeden dat de zalm terugkeert. De zalm wordt dus gezien als een indicatorsoort voor de kwaliteit van de Europese rivieren, onder meer de Rijn en Maas. Een zalm dient naar de bovenloop van een rivier te kunnen zwemmen en weer terug zonder al te grote verliezen.

Meer zalm? Uiteraard, want u weet, een zalm gaat tegen de stroom in. Dat kan geen kwaad, om de dingen eens van de andere kant te bekijken, welke kant dat ook moge zijn. En om zo tot scherpere inzichten te komen. Meer zalm dus!

In het ontwerp van ‘Pink Salmon’ werd door Mols kunstenaar Raymond Minnen een Schotse Zalm gekruist met een vlo. Wederom een hint naar de insecten en een knipoog naar de eerste twee Liquid Art bottelingen (met hertkever en vlieg).

Liquid Art - Ledaig, Pink Salmon

Selectie
Deze single cask Ledaig werd geselecteerd door Bert Dexters en Serge Reijnders en is gelimiteerd tot 176 flessen.

Samenwerking met Raymond Minnen
Voor het ontwerp van deze eerste reeks (van 3 bottelingen) wordt samen gewerkt met Mols kunstenaar Raymond Minnen, die sinds de jaren ‘70 gewapend met emmers vol gips – zo ziet hij zichzelf in “zelfportret met emmertje gips” – ononderbroken actief is. Onze bewondering voor het werk van Raymond is met geen pen te beschrijven en het is vanzelfsprekend voor ons een eer om zijn werk via onze eerste bottelingen te kunnen tentoonstellen.

Raymond Minnen
http://www.raymondminnen.be

Cheers.