Bunnahabhain 1987

19 september 2014
Bunnahabhain 1987/2014 (51,3%, Liquid Art ‘The Osprey’, 115btl.)

Liquid Art - Bunnahabhain, The Osprey

Bunnahabhain
De Bunnahabhain distilleerderij staat in het noordoosten van het eiland Islay aan het water dat de eilanden Islay en Jura scheidt. De distilleerderij is de meest noordelijk gelegen van het eiland en heeft mooi uitzicht op de zogenaamde “Paps of Jura”. Bunnahabhain komt uit het Gaelic en betekent ” Monding van de rivier”. De distilleerderij is gebouwd aan de monding van de Margadele River door de gebroeders Greenlees. De eerste new spirit verliet de distilleerderij in het jaar 1882. Bunnahabhain is één van de weinige distilleerderijen die gedurende het grootste deel van z’n geschiedenis eigendom is gebleven van dezelfde groep, nl. de Highlands Distillers Group. Gebouwd tussen 1881 en 1893, kwam het in 1887 in handen van de groep en bleef dat tot 2003, toen de groep Bunnahabhain verkocht aan Burn Steward Distillers.Het meerendeel van de Bunnahabhain productie wordt gebruikt in blends waaronder The Famous Grouse en Black Bottle.

The Osprey
De visarend is een vrij kleine arend die graag boven water ‘bidt’ en dan met uitgestoken klauwen op een vis duikt. De visarend is in vlucht goed te herkennen door zijn geheel witte onderkant, zijn chocoladebruine bovenkant en zijn enigszins ‘geknikte’ vleugels. In het ontwerp van ‘The Osprey’ werden de vleugels door Raymond Minnen vervangen door deze van een vlieg. Wederom een hint naar insecten en een knipoog naar de eerste Liquid Art botteling waarop de hertkever te zien is. Tot halverwege de jaren 1950 was de visarend uit grote delen van Europa en Noord-Amerika verdwenen door vervolging. Daarna, in de periode van de jaren 1960 en 1970 had de vogel bovendien te lijden van het insecticide DDT, dat zich via de voedselketen ophoopte in vissen, het voornaamste voedsel van de visarend. Sinds het verbod op deze middelen neemt de visarend weer in aantal toe. In 1954 kwam de visarend terug in Schotland, sinds 1985 broedt de vogel weer in Midden-Frankrijk. De visarend is in de lage landen geen broedvogel maar komt in kleine maar toenemende aantallen voor als doortrekker. De soort wordt vooral in de maanden april en september gezien.

Selectie
Deze single cask Bunnahabhain werd geselecteerd door Bert Dexters en Serge Reijnders en is gelimiteerd tot 115 flessen en verkrijgbaar voor 149€, maar inmiddels uitverkocht! Meer info via info@liquidart.be

Hieronder een afbeelding van de Bunnahabhain in de galerij van Raymond Minnen te Mol, België.

Bunnahabhain 1987/2014 (51,3% Liquid Art 'The osprey' 115btls.)

Samenwerking met Raymond Minnen
Voor het ontwerp van deze eerste reeks (van 3 bottelingen) wordt samen gewerkt met Mols kunstenaar Raymond Minnen, die sinds de jaren ‘70 gewapend met emmers vol gips – zo ziet hij zichzelf in “zelfportret met emmertje gips” – ononderbroken actief is. Onze bewondering voor het werk van Raymond is met geen pen te beschrijven en het is vanzelfsprekend voor ons een eer om zijn werk via onze eerste bottelingen te kunnen tentoonstellen.

Raymond Minnen
http://www.raymondminnen.be

Cheers.