Glen Elgin 1995

23 juli 2014
Glen Elgin 1995/2014 (49,3%, Liquid Art ‘Stag beetle’, 94btl.)

Liquid Art - Glen Elgin, Stag Beetle

Glen Elgin
Niet minder dan honderd malt whisky distilleerderijen zagen het licht in de groene dalen van Speyside in Schotland. Veel ervan, zoals Glen Elgin, ontstonden in de zogenaamde whiskyhausse vlak voor 1900. De Glen Elgin distilleerderij is gebouwd rond 1898 en werd ontworpen door de vooraanstaande architect Charles Doig uit Elgin. Na amper zes maanden productie diende het z’n deuren al te sluiten omwille van de crisis. Daarna kwam de distilleerderij in handen van verschillende eigenaars om in 1936 in de portefeuille van Scottish Malt Distillers, het latere Diageo, te belanden. De eerste vijftig jaar was er eigenlijk nauwelijks sprake van vernieuwing en het begin van de jaren zestig van de 20ste eeuw kwamen de broodnodige investering en werden aan de twee bestaande ketels vier toegevoegd. Glen Elgin werd verkrijgbaar als single malt en vanaf 1977 startte men met de export van een 12 jaar oude whisky. Het grootste deel van de productie van Glen Elgin wordt gebruikt in de Whitehorse blend. Af en toe verschijnt er ook een single malt op de markt.

Stag Beetle
Ook wel bekend als vliegend hert of hertkever, een van de grootste keversoorten die in Europa voorkomen. Onder andere ook in Nederland en België (in het Brussels gewest en in de Voerstreek tot aan het Oostelijke deel van de Kempen), maar eerder zeldzaam. Net als deze whisky overigens. Voor het ontwerp liet Raymond Minnen (zie ook verder in dit bericht) zich dus inspireren door de plaatselijke fauna en flora met een dikke knipoog naar Schotland. In gesprekken met Raymond verwees hij onder meer naar het werk van Engels schilder Sir Edwin Henry Landseer, “The Monarch of the Glen” uit 1851. Het origineel maakt deel uit van de collectie van Diageo en is te bezichtigen in het National Museum of Scotland in Edinburgh.

Selectie
Deze single cask Glen Elgin werd geselecteerd door Bert Dexters en Serge Reijnders. Deze whisky is gelimiteerd tot 94 flessen en verkrijgbaar voor 75€, maar inmiddels uitverkocht! Meer info via info@liquidart.be

Glen Elgin 1995/2014 (49,3% Liquid Art 'Stag Beetle' 94btls.)

Samenwerking met Raymond Minnen
Voor het ontwerp van deze eerste reeks (van 3 bottelingen) wordt samen gewerkt met Mols kunstenaar Raymond Minnen, die sinds de jaren ‘70 gewapend met emmers vol gips – zo ziet hij zichzelf in “zelfportret met emmertje gips” – ononderbroken actief is. Onze bewondering voor het werk van Raymond is met geen pen te beschrijven en het is vanzelfsprekend voor ons een eer om zijn werk via onze eerste bottelingen te kunnen tentoonstellen.

Raymond Minnen
http://www.raymondminnen.be

Cheers.